PIET MONDRIAAN

de pionier van de moderne kunst

Wie de naam Mondriaan hoort denkt meteen aan grote vlakken – al of niet ingekleurd – die gekaderd worden door zwarte lijnen. Wereldberoemd is hij geworden met zijn baanbrekende minimalistische moderne kunst en hij was de voorloper van de zich latere ontwikkelende abstracte kunststijl. Ofschoon Mondriaan begon als figuratief schilder… lees meer

.

Van deze kunstwerken van Piet Mondriaan bieden wij hoogwaardig giclées,
uitgevoerd op hoogwaardig canvas, met een kleurgarantie van 75 jaar.


Toont alle 11 resultaten


Over Piet Mondriaan

Ofschoon Mondriaan (1872 – 1944) begon als figuratief impressionistisch schilder wordt zijn naam toch altijd in één adem genoemd met de moderne kunst. Zijn kunstwerken zijn in de beginjaren te classificeren onder impressionisme en het expressionisme, maar naarmate de jaren vorderden is het geheel overgegaan naar het kubisme en het neoplasticisme.

Geschiedenis

Piet Mondriaan is geboren in een gezin met 5 kinderen en begon al vroeg met het zich bekwamen in de tekenvaardigheden. Na de lagere school volgde hij nog twee jaar aanvullend lager onderwijs om aan de leerplichtwet te voldoen, aar begon meteen al in 1886 aan de studie voor de akte Lager Onderwijs Handtekenen. Zijn oom (kunstschilder Frits Mondriaan) hielp hem daarbij en na het behalen van de akte mocht hij les geven aan zijn vaders lagere school. Hij vervolgde zijn studie met het Middelbaar Onderwijs Handtekenen en Perspectief, zodat hij ook op het voortgezet onderwijs les kon gaan geven en toegelaten kon worden aan de kunstacademie.

.

Voordat zijn roem begon heeft hij hard moeten buffelen om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien en de dure schildersopleidingen te kunnen betalen. Vanaf 1890 werden zijn werken tentoongesteld – toen nog landschappen – en kon hij hier een klein zakcentje mee verdienen. Alles wat hij verdiende besteedde hij weer aan de schilderkunst. Mondriaan is zijn leven lang bezig geweest om zich verder te bekwamen en bleef open staan om te leren.

Van realisme naar abstractie

Abstractie is iets wat Mondriaan al heel lang boeide, maar pas toen hij in 1911 naar Parijs verhuisde, gaf hij hier ook handen en voeten aan. In eerste instantie schilderde hij in Frankrijk bomen en boomgaarden, maar al snel werd het steeds minder naturalistisch. Elk schilderij wat hij maakte vond zijn oorsprong in de werkelijkheid, in iets dat hij hij zag en hij bracht dat dan vervolgens terug tot het minimale in zowel de vorm als de kleur. Dat minimaliseren heeft zich steeds verder doorgezet en mondde uiteindelijk uit in het schilderen van schilderijen met slechts een paar lijnen, kleuren en vlakken.

.

Het is leuk te weten dat Piet Mondriaan zich ook bij deze kubistische werken altijd door de werkelijkheid liet inspireren: de muur van een gebouw, de uitgestrektheid van de zee, de vormen van een stad… Het is daarom dat hij zichzelf dan ook altijd als een realist bleef zien en noemde zichzelf een abstract-realist.

.

Uit een brief van 1914 van Mondriaan aan HP Bremmer:

.

“Ik construeer op een plat vlak lijnen en kleurcombinaties met ‘t doel algemeene schoonheid zoo bewust mogelijk uit te beelden. Ik wil de waarheid zoo dicht mogelijk benaderen en daarom alles abstraheeren tot ik kom tot het fundament der dingen.”

Wereldberoemd

Zijn abstracte werk was baanbrekend en revolutionair. Het was het moment dat hij internationaal naam maakte en wereldberoemd werd. Zijn naam veranderde hij naar Mondrian, omdat dat beter uit te spreken was in het Engels en het Frans. Zijn schilderijen gaf hij altijd eenvoudige titels mee zoals ‘Compositie 9’ of ‘Compositie met rood en geel’.

Nog altijd is het werk van Mondriaan een inspiratiebron voor architecten en stylisten. Piet Mondriaan was met zijn abstracte geometrische minimalistische werk een meester in de vlakverdeling, in het neerzetten van verhoudingen en het daarin bewaken van de balans.

bekijk de collectie


   

Chat openen
Advies of meer info nodig?
Chat of bel 0594-631180
Kan ik je helpen?
Sluit filters
Materiaal
Kunstwerken
Formaat
Kleur
Garantie
Bijzonderheden