Toen ik van de week bezig was met het toevoegen van de giclée-collectie van Henk Helmantel, kwam ik een documentaire over hem tegen op You Tube. Ik heb het met veel plezier uitgekeken, omdat het - naast info over Helmantel - een prachtige inkijk geeft in hoe persoonlijk kunst is: waar de één lyrisch wordt bij het zien van een realistisch geschilderd stilleven, kan de ander nog maar ternauwernood zijn walging verbergen...
Deze verschillende reacties op Helmantel's kunst vind ik zo leuk, dat het voer werd voor dit blog. Want zeg zou zelf: valt er werkelijk over kunst te redetwisten? Zou je ooit werkelijk kunnen begrijpen waarom de ander in katzwijm valt terwijl jij de rillingen van datzelfde schilderij krijgt?
Nee... hier kom je nooit uit en een ander proberen te overtuigen van wat smaak is, is bij voorbaat kansloos. Behoor je tot de categorie mensen die het wél leuk vindt om te redetwisten over wat mooi is, lees dan vooral niet verder. 🙂
Om te begrijpen waarom je iets wel of niet mooi vindt neem ik je even mee jouw geschiedenis in. Vanaf dat je geboren bent ben je aan invloeden onderhevig geweest. Die invloeden hebben bepaald hoe je nu tegen de wereld aankijkt. Stel dat je warme herinneringen hebt aan je ouderlijk huis en toen je klein was werd je gewiegd en geknuffeld op de bank waarachter een van Gogh hing, dan heb je in je onderbewustzijn een koppeling gemaakt tussen de emotie 'fijn' en de stijl van Van Gogh. Zou je op diezelfde bank juist vaak ruzie met je ouders hebben gehad, dan is er in je onderbewustzijn een koppeling gemaakt tussen 'akelig' en Van Gogh.
Deze koppelingen ontstaan vanzelf en heb je geen invloed op. Het zijn maar even twee voorbeelden, maar op dezelfde wijze ben je je hele leven beïnvloedt geweest - op school, bij vrienden, de tv en ga zo maar door. Hoe eerder in je leven deze invloeden hebben plaatsgevonden, hoe dieper de impact ervan is en hoe bepalender ze zijn voor jouw kunstgevoel.
Zou je je partner dan ook willen overtuigen dat iets prachtig is voor in jullie nieuwe huis, dan zou je niet alleen zijn/haar huidige beeld op de kunst moeten veranderen, maar ook zijn/haar hele geschiedenis en alle imprints moeten verwijderen. En dat kan natuurlijk niet... Dus als je samen kunst uitzoekt, ga dan op zoek naar de overeenkomsten en laat de verschillen vooral voor wat ze zijn.
Het is helemaal oké dat jullie elk een andere smaak hebben en als je dat aanvaard, kun je tot verrassende nieuwe stijlen komen. En die ene Van Gogh waar jij zo gehecht aan was? Die hoeft niet weg... want er is vast wel een plekje in huis waar jij altijd komt en de rest van de familie niet (studieruimte, werkplaats, meditatiehoek, wasruimte, etc.) en hoe leuk is het om ook die mooi te maken met kunst!
De documentaire
Tot slot, wil ik je natuurlijk niet de documentaire onthouden waar dit blog mee begon. Ik wens je veel kijkplezier!