VERNIS
voor meer uitstraling en bescherming van je werk

Vernis is een laklaag die over het doek van een schilderij of reproductie aangebracht wordt om het beter te beschermen tegen vuil, vocht, verkleuring en andere invloeden van buitenaf.

Vernis kan aangebracht worden op echte schilderijen, giclées, foto's, reproducties en zelfs is er een vernis voor aquarellen. In vroeger tijden werden schilderijen altijd voorzien van een dikke laag vernis. Deze laag diende niet alleen als bescherming van het schilderij, maar gaf het ook nog eens een luxueuze glans mee. Vernis heeft invloed op de kleurbeleving en uitstraling van je werk.

Waarom vernissen

  • geeft bescherming tegen vocht, vuil en beschadiging
  • heeft invloed op de kleurbeleving en uitstraling van je werk
  • geeft de mogelijkheid vlekken te verwijderen

 

Giclée vernissen

Giclées worden standaard niet gevernist, omdat de gebruikte pigmenten al van een dusdanige kwaliteit zijn dat er geen kleurverlies op zal treden. Toch kan het in sommige situaties wenselijk zijn je werk wel te laten voorzien van een laag vernis. Bijvoorbeeld als je het ophangt op een plek waar er gemakkelijk vuil of vingervlekken op kunnen komen. Denk aan de keuken, de kinderkamer of bijvoorbeeld de hal van je bedrijf of openbare ruimte. In al deze situaties raden wij aan om je doek te beschermen door middel van een vernislaag.

Met een vernislaag op je kunstwerk ben je in staat om vlekken er weer af te halen door het met een uitgewrongen schone zachte doek voorzichtig schoon te deppen en zelfs spinnen- en vliegenpoepjes kunnen op deze manier weer verwijderd worden.

 

MOGELIJKHEDEN IN VERNIS

Vernis kan zo goed als onzichtbaar worden aangebracht, maar ook op een manier die de oude meesters eer aan doet. Van origine werd vernis gekwast, maar in de latere kunstperiodes werd er overgestapt op de roller, zodat het reliëf er uit was. Tegenwoordig kan de vernis zelfs met spuitbussen gespoten worden, wat een een zeer effen egaal oppervlak geeft. Op welke wijze we de vernis op een kunstwerk aanbrengen is afhankelijk van je wensen en welke uitstraling je er mee beoogt.

De plek waar je het op wilt hangen, de lichtinval en de aanwezige verlichting is van invloed op de keuze van de soort vernis. Bij een plek met veel lamp- of zonlicht kan een hoogglans vernis bijvoorbeeld iets spiegelen. En een matte vernis gebruik je liever niet waar het donkerder is. Waar nodig geven we je graag advies.

De onzichtbare laag

Als je gaat voor puurheid en de authentieke uitstraling van het canvas, maar toch een bescherming wilt op je doek kunnen we een matte vernis voor je aanbrengen. De matte vernis is zo goed als onzichtbaar en wordt door ons opgespoten. Een mat oppervlak spiegelt niet en geeft ook geen glans. Toch geeft deze onzichtbare laag volop bescherming. Omdat vingervlekken op een mat oppervlak sneller zichtbaar zijn dan op een glimmend, raden we de onzichtbare matte laag aan voor kunst die je ophangt in woonkamer, kantoor of slaapkamer.

De subtiele glans - meest gekozen -

Deze vernis met lichte zijdeglans is onze meest gekozen vernis. Door het licht glanzende oppervlak is zelfs een vingervlekje er redelijk eenvoudig weer af te halen (binnenkort schrijven we hier een blog over) en de lichte opschijn geeft net dat beetje meer allure wat je soms wenst voor jouw schilderij. Licht je jouw kunstwerk met zijdeglans vernis uit met een spotje dan is er een sublieme uitstraling. De zijdeglans maakt ook dat de kleuren van het kunstwerk nog meer verdiept worden. Deze vernis kan naar keuze opgespoten of gerold worden.

De hoogglans

Als je een kunstwerk wilt ophangen op een plek waar deze vies kan worden (bijvoorbeeld in de keuken of in de kinderkamer) is het handig dat je het goed kan schoonmaken. Met een hoogglans vernis wordt het oppervlak spiegelglad en kun je het met water en groene zeep zelfs afnemen. Wil je weten hoe je dit kan doen, wacht dan op ons blog of neem contact op. Door de vernis te spuiten krijg je een zeer egale laag. Door de vernis te rollen krijg je een wat dikkere glanzende laag. In beide gevallen geeft de laklaag veel diepte aan je kunstwerk.

De antieke look

Bij de antieke look wordt de hoogglans vernis op ouderwetse wijze met kwast aangebracht. De vernis wordt met ferme streken als een dikke laag aangebracht op het doek, waardoor je de streken in de lak gaat zien. Afhankelijk van welke breedte kwast we gebruiken en het aantal lagen dat we opbrengen kunnen we de uitstraling aanpassen.

Deze ouderwetse vernis-techniek is heel geschikt als je bijvoorbeeld een giclée-reproductie van een oude meester hebt of iets hebt dat je graag antiek wilt laten lijken. Op deze manier kun je een modern gedrukt werk toch de suggestie van het origineel meegeven.

DE KOSTEN

Mocht je jouw giclée of eigen kunstwerk gevernist willen hebben, laat ons dan weten welke vernismogelijkheid jouw voorkeur heeft. Je kan ons een email sturen of bellen op 085 - 876 92 48.

Om de prijs te berekenen heb je de omtrek nodig van het kunstwerk. Neem daarvoor 2x de lengte en 2x de breedte en tel dit bij elkaar op: je hebt dan de omtrek. In de tabel kun je dan de bijbehorende prijs zien.

Sommige giclées zijn al voorzien van vernis. Mocht je een giclée willen laten vernissen, waarbij dit al zo is, dan laten we je dat weten.

* Noot over vernis:
Het vernissen is helaas wel een chemische nabewerking en daarmee ook niet zo goed voor het milieu. We gebruiken daarom uitsluitend de vernis van Lascaux, omdat deze een zeer hoge kwaliteit heeft en het minste chemicaliën bevat van alle merken.

SPUITEN
omtrek

0 tot 200 - € 35

200 tot 300 - € 45

300 tot 400 - € 55

400 tot 500 - € 65

500 tot 600 - € 75

KWASTEN OF ROLLEN
omtrek

0 tot 200 - € 45

200 tot 300 - € 55

300 tot 400 - € 65

400 tot 500 - € 75

500 tot 600 - € 85