JAN KOOISTRA

Over verdroomde werkelijkheden en schilderachtig realisme.

Bij de werken van Jan Kooistra zie je duidelijk zijn liefde voor de oude meesters en de fijnzinnigheid in het hanteren van het penseel terug. Er gaat een bijzondere sfeer van zijn landschappen, zeegezichten en bloemstillevens uit… alsof je de wereld beziet door de ogen van God…

Jan Kooistra leefde van 1950 tot 2021 en was een bekend Fries schilder, die zich volledig toelegde op de klassieke schilderkunst. Al van jongsafaan had Kooistra een grote liefde voor tekenen en schilderen en ofschoon hij zich eerst als ondernemer in de detailhandel vestigde kroop het bloed toch waar het niet gaan kan.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen….

Regelmatig nam hij het penseel ter hand en liet zich hierbij inspireren door de Oude Hollandse meesters van het klassiek realisme. Het vakmanschap van de oude meesters bereik je echter niet zo maar. Door oefenen, oefenen en nog eens te oefenen ontwikkelde hij zich gestaag als kunstenaar en dat bleef uitindelijk niet onopgemerkt.

↓ verder lezen
Bronnen van inspiratie

De inspiratie voor zijn prachtige doeken vond hij in de natuur, in de schepping en in zijn verbintenis met God. De inspiratiebronnen waren vaak dichtbij: het verstilde water van de waddenzee, de uitgestrektheid van de Friese landerijen of de schoonheid van een enkele bloem. Kooistra was een volledig autodidact schilder. Aanvankelijk schilderde hij veel in aquarel, maar zijn latere schilderijen zijn bijna allemaal op basis van olieverf. Zijn werk is figuratief met duidelijke details, maar bovenal is in alles een vleugje mystiek zichtbaar. Alsof Kooistra een schoonheid zag in zijn omgeving, die hij op het doek voor eenieder zichtbaar wist te maken. Zelf sprak hij vaak over verdroomde werkelijkheden die hij met een schilderachtig realisme op zijn doeken overbracht,

Bekendheid

Kunstkennend Nederland waardeerde zijn werk en verscheidene grote exposities in o.a. kasteel Groeneveld in Baarn, het Singer Museum in Laren, Hotel Des Indes Den Haag en de Floriade in Zoetermeer waren het gevolg. Ondanks zijn succes bleef hij eenvoudig en bescheiden van karakter.

Galerie & Media

Zijn galerie had hij in Dokkum, alwaar hij ook een permanente expositie van zijn werk had. Kooistra gaf ook schilderscursussen en lezingen en was regelmatig te gast in verschillende tv-programma’s bij o.a. de Avro/Tros. Van zijn werk zijn meerdere boeken verschenen en de Evangelische Omroep maakte een portret van zijn werk in het programma “In beeld met Jan Kooistra”.

Links

Website van Jan Kooistra: jan-kooistra.nl

.


Toont alle 18 resultaten


 

De kunstwerken van Jan Kooistra zijn uitgevoerd als hoogwaardig giclée op canvas,
uitgebracht in een gelimiteerde oplage en voorzien van certificaat.