EIGENTIJDS KLASSIEK

Toont 1–18 van 171 resultaten

Advies nodig?
Een telefoontje kan wonderen doen, bel 0594-631180.

Over de Eigentijdse Klassieke Kunst

Voor elke hedendaagse kunstuiting zijn het de Oude Meesters geweest die hier de basis voor hebben gelegd en dat is ook zo voor de hedendaagse klassieke kunst. Deze kunst kenmerkt zich doordat de kunstenaar gebruik maakt van de technieken van weleer en de composities en voorstellingen doen denken aan de schilderijen zoals die in de oudheid gemaakt worden.

Toch zijn er duidelijke verschillen. Zo is het kleurgebruik veelal intenser, doordat er veel meer pigmenten beschikbaar zijn. En ook de verfijning, en detaillering en realisme is in de hedendaagse werken is vaak veel groter. Dit komt doordat men tegenwoordig in staat is om bijvoorbeeld vooraf een foto van het te schilderen object te nemen en deze minutieus te bestuderen. Vroeger had men niets anders dan alleen de directe waarneming en moest men het daarmee doen. De eigentijds klassieke kunst wordt als kunststromingen geduid als onafhankelijk realisme. Hierbinnen zijn weer diverse substromingen zichtbaar, maar vaak nog niet officieel erkend.

 

De schilders binnen dit genre worden ook wel de Meesters van Nu genoemd. Enkele bekende namen zijn: Henk Helmantel, Escha van den Bogerd, Adriana van Zoest, Erik van Ommen en Roman Reisinger. Om het complete overzicht kunstenaars binnen de eigentijds klassieke kunst te bekijken, klik je hier.