EUGÈNE DELACROIX

De literaire grootmeester

De boeken van Shakespeare en Dante vormden zijn inspiratie en de invloed van de barok was zichtbaar in zijn kunstwerken. De volledige naam van deze Franse kunstschilder is Ferdinand Victor Eugène Delacroix.

Romantiek met barokke invloeden

Hij leefde van 1798 tot 1863 en wordt gezien als één van de belangrijkere kunstenaars uit de romantiek periode. De invloeden uit de barok (Rubens) zijn duidelijk zichtbaar in zijn schilderijen, maar toch deed zijn werk – voor die tijd – modern aan. Dit kwam o.a. door het intense kleurgebruik, de opvallende lichtwerking en de vrije (vaak onjuiste) perspectiefwerking. Delacroix hechtte hier zelf geen belang aan en focuste zich op meer op sfeer en beleving. De kunstcritici echter hadden er geen goed woord voor over en vonden hem maar een prutser. De kritieken boeiden hem totaal niet en hij ging gewoon door met zijn vrije toets. Achteraf bleek hij cultuurhistorisch gezien de voorloper van het impressionisme te zijn.

↓ verder lezen
De literaire schilder

De inspiratie voor zijn doeken ontleende hij onder andere aan de boeken van Shakespeare en Dante en door velen (onder andere door Baudelaire) werd hij dan ook een literair schilder genoemd. De ‘Hamlet et Horatio au cimetière’ en de ‘Barque du Dante’ zijn twee van de bekendere Delacroix-schilderijen die volledig geïnspireerd zijn op de werken van deze twee beroemde schrijvers.

Schilderen voor de overheid

In het laatste deel van zijn carrière kreeg Delacroix de gunst om een aantal overheidsgebouwen te versieren. Zo heeft hij de muurschilderingen voor de Salon du Roi in het Palais Bourbon gemaakt, de plafondschilderingen in het Palais du Luxembourg en de schilderingen in de Galerie d’Apollon in het Louvre. Andere belangrijke plaatsen waar Delacroix werd uitgenodigd zijn schilderskunsten te vertonen zijn de Salon de la Paix in het Hotel de Ville en de kapel van de Heilige Engelen in de kerk van Saint-Sulpice. Zijn muurschilderingen vertegenwoordigen de laatste grote inspanning van deze soort in de traditie van de barokke plafondschilders.

Eer en roem

Zoals bij zoveel kunstenaars het geval was had ook Delacroix moeite om geëerd te worden ten tijde van zijn leven. Zo had hij zich maar liefst zeven keer kandidaat gesteld voor het lidmaatschap van de Franse Académie des Beaux-Arts, maar werd pas aan het eind van zijn leven – in 1857 – tot lid benoemd. De kritiek op zijn werk deed hem steeds verder vereenzamen en hij stierf op 65-jarige leeftijd.

Na zijn dood werd Delacroix bekender en meer op waarde geschat. Zo werd hij de inspiratiebron voor o.a. Vincent van Gogh en bleek zijn werk van grote invloed op de impressionistische kunststroming die naderhand ontstond.

Links

Delacroix op Wikipedia
Delacroix op Brittanica

.


Toont alle 3 resultaten


 

De kunstwerken van Eugène Delacroix bieden wij als hoogwaardig giclées.
Alle werken zijn uitgevoerd op eerste kwaliteit canvas en hebben een kleurgarantie van 75 jaar.

Chat openen
Advies of meer info nodig?
Chat of bel 0594-631180
Kan ik je helpen?
Sluit filters
Materiaal
Kunstwerken
Formaat
Kleur
Garantie
Bijzonderheden