Modernisme

1900 – 1940

Het modernisme is de voorloper van de hedendaagse abstracte kunst. Omstreeks 1900 was er een groeiende groep kunstenaars die zich begon af te zetten tegen de toen geldende tradities en die kunst in een nieuwe jas begon te gieten. Kenmerkend is vooral de afwezigheid van de herkenbare voorstelling of de vervorming daarvan, waarmee het niet meer in te kaderen was. In het modernisme zien we dat de focus is komen te liggen op vormgeving, balans en eenvoud.

.

De kunstenaars van het modernisme worden vaak als de avant-garde aangeduid. Typerend is dat er een idealistische grondslag in hun werk aanwezig was. Zij geloofden dat vernieuwende kunst een goede invloed zou hebben op de maatschappij, deuren zou openen die tot dan toe gesloten bleven en dat hun kunst zou leiden tot vooruitgang.

.

Het modernisme wordt ook vaak simpel aangeduid als moderne kunst. Officieel is dit niet juist, omdat de moderne kunst weer een stroming is binnen het modernisme. Bekende andere stromingen binnen het modernisme zijn: bauhaus, cobra, expressionisme, fauvisme, kubisme, en surrealisme..

Toont alle 13 resultaten

Chat openen
Advies of meer info nodig?
Chat of bel 0594-631180
Kan ik je helpen?
Sluit filters
Kunstenaar
Kunststijl
Thema
Vorm
Kleur
Materiaal