De bloemen van Henk Helmantel

Henk Helmantel, een Meester van het Stilleven

Henk Helmantel, een gerenommeerde Nederlandse kunstschilder, staat bekend om zijn minutieus gecomponeerde stillevens en kerkinterieurs die de traditie van de 17e-eeuwse Nederlandse meesters voortzetten. Zijn werk, dat vaak wordt gekenmerkt door een moderne kleurstelling en een heldere eenvoud, weerspiegelt zijn diepe waardering voor de schoonheid van alledaagse voorwerpen en de serene stilte van sacrale ruimtes.

Waar zijn de bloemen?

Een vraag die vaak opkomt bij het bewonderen van Helmantel's oeuvre is: "Waarom zijn er bijna geen bloemen te vinden in zijn schilderijen?" Het antwoord ligt in Helmantel's artistieke visie en voorkeuren. Helmantel vindt inspiratie in de eenvoud en het evenwicht van vormen en kleuren. Hij kiest voorwerpen die samen een harmonieuze compositie vormen, waarbij het licht vaak van rechts invalt en de objecten boven het alledaagse uit tilt.

Bloemen kunnen soms een uitdaging vormen in deze context; hun vergankelijkheid en de complexiteit van hun vormen kunnen de aandacht afleiden van de rust en eenvoud die Helmantel in zijn werken nastreeft. In plaats daarvan kiest hij vaak voor vruchten, groenten en gebruiksvoorwerpen die samen een stille dialoog aangaan, een reflectie van zijn contemplatieve benadering van kunst.

De werken waar Helmantel wel bloemen op heeft geschilderd zijn dan ook op één hand te tellen. Op Helmantel's schilderijen zul je bloemen alleen maar gepositioneerd in een vaasje tegenkomen, in een omgeving die een serene puurheid uitstraalt. Zo zijn er de hazelaarkatjes die opvallen door hun simplistische aanwezigheid, het stilistische zakykruikje met de enkele sneeuwbestak, het iets rijkere vaasje met bloemen en de net iets uitbundigere bloesemtakken in de glazen pot.

Hazelaarkatjes - Henk Helmantel - giclee op canvas Japansch zakykruikje met sneeuwbes - Henk Helmantel - giclee op fine art paperVaasje bloemen - Henk Helmantel - gicleeBloesemtakken in glas - Henk Helmantel - giclee op canvas

De schoonheid van eenvoud

Helmantel's werk is niet alleen een viering van visuele schoonheid, maar ook een uitnodiging om stil te staan bij de rijkdom van eenvoud en de stilte die spreekt in afwezigheid van het luidruchtige. Zijn schilderijen nodigen de kijker uit om dieper te kijken, voorbij het oppervlakkige, en de subtiele schoonheid te waarderen die schuilt in de stilte van goed geplaatste objecten onder een zacht licht.

Voor liefhebbers van Helmantel's kunst en degenen die geïnteresseerd zijn in de nuances van zijn werk, biedt het Museum Helmantel in Westeremden een prachtige gelegenheid om zijn schilderijen van dichtbij te ervaren en de serene wereld die hij creëert te betreden.

 


Chat openen
Advies of meer info nodig?
Chat of bel 0594-631180
Kan ik je helpen?