Sommige dingen zijn voor ons heel logisch, maar voor onze klanten lang niet altijd. En het zijn juist die dingen waar we zo graag wat meer uitleg over geven.
Wat is een spiegelrand?
En waarom spiegelt die rand soms niet, maar loopt de afbeelding door?
Onlangs kregen wij een giclée teruggestuurd van een meneer die heel boos was dat we het kunstwerk te klein hadden opgespannen! Oef... dat is schrikken! Meteen hebben wij de formaten gecontroleerd en voor ons leek er niets mis, maar de klant dacht daar toch echt anders over. De afbeelding liep namelijk door tot op de achterzijde van het frame en hij vond dus dat het daardoor groter was en wij het op een groter spieraam hadden moeten zetten.
We hebben de klant uitgelegd dat elk giclée voorzien is van een 4,5 of 5 cm spiegelrand zodat het om het frame geslagen kan worden en aan de achterzijde vastgeniet wordt. Maar de klant bleef zeggen dat het giclée groter was en geen spiegelrand had.
Had deze meneer gelijk?
Ja en nee.... Nee als het gaat over het formaat van het giclée, maar toch ook wel ja als het gaat over de spiegelrand.
Want tegenwoordig worden randen lang niet meer altijd gespiegeld maar vaak ook met AI gemaakt. Onze uitleg bleek dus niet voldoende en nam de verwarring van onze klant niet weg. Het is immers ook geen echte spiegelende rand en wij hebben er nooit bij stilgestaan dat een term die we al zolang gebruiken inmiddels helemaal een verkeerd beeld geeft.
Met de komst van AI is er veel meer mogelijk en worden de spiegelranden (wat we voortaan dus beter omslagranden kunnen gaan noemen) kunstmatig aan het giclée toegevoegd. De afbeelding loopt dan optisch door zodat het er nog fraaier uit komt te zien als het opgespannen is.
Want wat is een spiegelrand en wat is de functie?
Een spiegelrand is een extra rand rondom het kunstwerk. Deze rand is nodig om het doek vast te kunnen zetten op het spieraam. Het doek wordt omgeslagen om het frame en vervolgens aan de achterzijde vastgeniet. Deze rand wordt vaak bedrukt met een weerspiegeling van de laatste 5 centimeter van het kunstwerk. Niet alle voorstellingen zijn geschikt zijn om te spiegelen en in die gevallen kan de rand ook wit blijven. En tegenwoordig is daar dus ook AI bijgekomen.
Het woord spiegel is een term die in de boekdrukkunst gebruikt wordt (bladspiegel, zetspiegel) om de verhouding aan te kunnen duiden tussen het gedrukte en niet gedrukte deel. Deze term wordt ook door de kunstdrukker gebruikt en heeft in beginsel niets te maken met het spiegelen van iets)
Hoe AI de omslagrand maakt
Speciaal voor onze klant zijn wij bij de kunstdrukker langs gegaan en zij hebben ons een demonstratie gegeven hoe de omslag tegenwoordig gemaakt wordt. We hebben bijgaand filmpje gemaakt en het laat heel duidelijk zien hoe een AI-intelligente omslagrand aan een giclée toegevoegd wordt. Dit geeft de suggestie van een doorlopende voorstelling, maar de omslagrand is dus niet door de kunstenaar geschilderd en daarmee niet van de originele kwaliteit. Groter opspannen is dan ook echt geen optie en onze giclées blijven dan ook gewoon het formaat zoals de kunstenaar het bedoeld heeft.
Maar let op!
Het overgrote deel van de kunstdrukken heeft nog altijd een traditionele spiegelrand waarbij de afbeelding 1-op-1 spiegelt of een witte rand. Ook deze zullen we voortaan omslagrand gaan noemen... 🙂