Verkoelend water

Het warme weer van de laatste dagen nodigt uit tot een frisse duik in zee. Maar koel water is niet altijd voor handen en niet ieder huis heeft de luxe van een airco.

Toch kun je een warme kamer wat koeler maken door te kiezen voor blauwe kleurtonen en de inrichting rustig te houden. Kies je daarbij ook nog voor een kunstwerk waarop de verfrissing van de zee voelbaar is, dan zul je merken dat je huiskamer bijzonder prettig aan zal voelen. Hier is gekozen voor het werk Namiddaglicht van Werner Maier waarop de golven van de zee heel levensecht geschilderd zijn. De diepe blauwe kleurtonen en de schuimkopjes op de golven maken de beleving compleet. Het fijne van dit werk trouwens, is dat het in meerdere formaten geleverd kan worden, waardoor er al snel een plekje voor te vinden is. Door een lijst te kiezen in een kleur die ook in het interieur zit (in dit geval in het hout van de stoel) creëer je rust en natuurlijkheid.

Onderzoek wijst uit...

Ik houd erg van het lezen van wetenschappelijke onderzoeken en in een tijdschrift las ik nog een leuk weetje over de kleur blauw: Met onze ogen zien we blauw en ervaren dat als koel, maar wist je dat ook blinde mensen aangeven dat een blauwe omgeving iets kouder is dan bijvoorbeeld een omgeving met veel rood er in? Dat is bijzonder want zij kunnen het niet zien, maar kennelijk 'zien' we ook met onze andere zintuigen. Dit onderzoek toont aan dat een juist kleurgebruik werkelijk iets doet voor de temperatuurbeleving in de ruimte. Andersom kun je het natuurlijk ook toepassen. Vind je jouw leefruimte te kil, kies dan voor warme kleuren en hang ook kunst aan de muur met warme vurige kleuren. Je zult de ruimte meteen als warmer ervaren en kan de verwarming een graadje lager zetten. 🙂


Chat openen
Advies of meer info nodig?
Chat of bel 0594-631180
Kan ik je helpen?