Hoe bepaal je de afstand in een baklijst

Hoe bepaal je de afstand in een baklijst

De baklijst is één van de meest populaire lijsten van dit moment. Doordat er een kleine ruimte tussen het doek en de rand van de lijst zit, komt het doek er als het ware vrij in te liggen en hierdoor krijgt het kunstwerk nog meer accent. Door te variëren met de breedte van deze tussenruimte kun je verrassende effecten creëren. Ook de kleur van de bodem van de lijst kan zo een belangrijke rol gaan spelen bij de uitstraling van jouw kunstwerk.

De tussenruimte in een baklijst wordt vaak op 0.5 of 1 cm gehouden, maar kan bij een aantal modellen ook breder gemaakt worden. Of er meer afstand gecreëerd kan worden hangt af van de breedte van de bodemplaat.

baklijst met verschillende bodembreedtesBreedte bodemplaat bepaalt breedte tussenruimte

In dit voorbeeld zie je twee zwarte vrijwel identieke baklijsten, maar de ene heeft duidelijk een grotere bodemplaat. In dit geval is het verschil 1 cm en dat maakt veel uit voor als je wilt spelen met de tussenruimte. Bij de rechterlijst kun je tot maximaal 1 cm gaan, maar bij de linkerlijst kun je met gemak tot 2 cm gaan.

Ook voor stevigheid
Niet alleen voor de gewenste tussenruimte is de breedte van de bodemplaat belangrijk. Ook voor de stevigheid van je kunstwerk speelt het een rol. Hoe breder de bodemplaat, hoe stabieler de lijst is. Bij kleine formaten zul je dit verschil niet zo opmerken, maar bij grotere formaten wel. Het is dan ook aan te bevelen een lijst met een brede bodemplaat te kiezen als je grote werken wilt laten inlijsten.

Het optische effect van de afstand in de baklijst

Als je er voor kiest een kunstwerk in een baklijst te (laten) zetten, dan kan het leuk zijn te overwegen een andere tussenruimte te kiezen. Hieronder zie je een kunstwerkje in de maat 60 x 80 cm, waarbij het is afgebeeld in een Bazo Luxe lijst met respectievelijk 0.5 cm, 1 cm, 1,5 en 2 cm tussenruimte. De lijst zelf heeft een zichtrand van 0,8 cm.

Wat je hierbij dus duidelijk ziet dat bij een afstand van 0.5 cm er slechts een dun lijntje zwart rondom het schilderij zit en de zichtrand van de lijst dicht op het kunstwerk aansluit. Bij de grootste afstand echter gaat niet alleen de lijstrand een rol spelen, maar ook de lijstkleur zelf. Hier heeft de lijst een zwarte basis en het effect wordt dan vergelijkbaar met dat van een passepartout. De zwarte rand speelt nu een duidelijke rol in de styling van het kunstwerk.

Voorbeelden van afstanden in een baklijst
Rekening houden met de zichtrand

Niet alleen de bodemplaat, maar ook de breedte van de zichtrand van de lijst speelt mee in het bepalen van de juiste afstand. Bij lijsten met een bredere rand is het beter om minimaal 1 cm aan te houden, omdat een smallere tussenruimte dan uit verhouding zijn.

Hoe weet ik welke tussenruimte ik kan kiezen?

Bij alle lijsten hebben we aangegeven welke tussenruimtes mogelijk zijn. Als je op de baklijstenpagina een lijst uitzoekt en je klikt hem aan, dan vind je in de bestelmodule ook een optie om de gewenste afstand aan te geven. Dat wat niet mogelijk is staat ook niet in het menu. Heeft die lijst een brede basis dan zul je meer afstandsmogelijkheden zien. Heeft die lijst een smalle basis dan zullen de afstandsmogelijkheden beperkt zijn.

Voorbeelden

Waar er twijfels zijn over de keuze van baklijst en de te kiezen tussenruimte, adviseren we graag en maken desgewenst een voorbeeldje in photoshop. Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt.