Tijdloze schoonheid: het klassieke landschap

De rust die uitgaat van een klassiek geschilderd landschap wordt alom gewaardeerd. Niet voor niets laat menig kunstschilder de tijdloosheid van de natuur op het doek schitteren. Bij het zien van beelden uit de natuur ontstaat harmonie, balans en verbondenheid.

Ook tijdens het maken van een landschappelijk doek wordt de schilder geraakt door de rust en de schoonheid die moeder aarde ons geeft. Het is deze inspiratie die via het penseel van de kunstenaar meekomt in het kunstwerk en ons hetzelfde gevoel geeft als we een dergelijk werk in onze huiskamer ophangen.

Natuurlijkheid matcht altijd

In dit voorbeeld zien we het landschap De verdwenen plek van Jan Kooistra hangen boven een stijlvolle bruinrood leren tweezitsbank. De klassiek ingerichte kamer wordt vervolmaakt door de lichtheid die in het landschap aanwezig is. De groene-, bruine- en blauwe kleurtonen in het schilderij matchen niet alleen perfect in dit interieur, maar ook in ieder ander. Immers, zijn de kleuren van de natuur altijd complementair aan ieder andere kleur.

De schoonheid in dit voorbeeld wordt versterkt doordat er ook veel natuurlijke materialen in de inrichting aanwezig zijn, zoals de houten vloer en tafel, de lederen bank en een geweven vloerkleed uit sisal, jute of katoen. De donkerblauw op de wand zelf geeft het geheel geborgenheid en warmte.

Niet gevoelig voor de tand des tijds

Een giclée met een landschap is ook een goede keuze als je niet weet wat je moet kiezen of als je een kunstwerk kado wilt geven. Hoe natuurlijker de kleuren in het werk zijn, des te gemakkelijker is het te combineren en hoe eerder het in de smaak zal vallen. Daarnaast doorstaat een landschap de tand des tijds doordat het niet zo aan trends gebonden is en ook moeiteloos mee kan gaan met een veranderende smaak.